高中教育信息化服务平台

咨询服务:0311-80790992 / 0311-80851767

从地缘文化的发展角度,深化优质教育资源,全面育人,为教学增效!

如何解题 试题及答案解析 举一反三练习

题目编号:382867

纠错

   (,重庆高考,D)Willam Butler Yeatsa most famous Irish writerwas born in Dublin on June 131865His childhood lacked the harmony(和睦)that was typical of a happy familyLaterYeats shocked his family by saying that he remembered little of childhood but its pain”.In facthe inherited(继承) excellent taste in art from his family-both his father and his brother were paintersBut he finally settled on literatureparticularly drama(戏剧)and poetry

  Yeats bad strong faith in the coming of new artistic movementsHe set himself the fresh task in founding an Irish national theatre in the late 1890sHis early theatrical experimentshoweverwere not received favorably at the beginningHe didnt lose heartand finally enjoyed success in his poetical drama

  Compared with his dramatic worksYeatspoems attract much admiring noticeThe subject matter includes lovenaturehistorytime and agingThough Yeats generally relied on very traditional formshe brought modern sensibility to themAs his literary life progressedhis poetry grew finer and richerwhich led him to worldwide recognition

  He had not enjoyed a major public life since winning the Nobel Prize in 1923Yethe continued writing almost to the end of his lifeHad Yeats stopped writing at age 40he would probably now be valued as a minor poetfor there is no other example in literary history of a poet who produces his greatest works between the ages of 50 and 75After Yeatss death in 1939WHAuden wroteamong othersthe following lines

    Earthreceive an honoured guest

    William Yeats is laid to rest

    Let the Irish vessel()lie

    Emptied of its poetry

47Which of the following can describe Yeatss family?

AIt filled Yeatss childhood with laughter

BIt was shocked by Yeatss choice

CIt was a typically wealthy family

DIt had an artistic atmosphere

48According to the passagewhat do we know about Yeatss life?

AYeats founded the first Irish theatre

BYeats stuck to modern forms in his poetry

CYeats began to produce his best works from the 1910s

DYeats was not favored by the public until the 1923 Nobel  Prize

49What kind of feeling is expressed in WHAudens lines?

AEnvy

BSympathy

CEmptiness

DAdmiration

50What is the passage mainly about?

AYeatss literary achievements

BYeatss historical influence

CYeatss artistic ambition

DYeatss national honor

答案及解析

答案

47D

48C

49D

50A

解析

47.推理判断题。根据第一段后半部分中的both his father and his brother were painters可推测出他的家庭有艺术氛围。

48.推理判断题。叶芝出生在1865年,再结合文章后半部分的… who produces his greatest works between the ages of 50 and 75.可推知C项正确。

49.推理判断题。结合诗歌中的an honoured guest,对叶芝的比喻the irish vessel以及Emptied of its poetry可推知WHAuden表达的是对叶芝的“钦佩”。

50.主旨大意题。文章开门见山地总括了叶芝的成就,下文则比较详细地展开回顾,最后用诗坛名家WHAuden对他的高度评价结束全文,所以本文的主题是叶芝的文学成就。

举一反三

举一反三 根据知识点分析,与本题相似的试题还有:

—————————其他方式登录————————

—————————其他方式登录————————